Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biológiai fogalmak

2008.02.17

 

Mitesszer: A faggyú eltömheti a szőrtüsző kivezető nyílását, ez a mitesszer.

acne2500.jpgPattanás: A pangó, nem ürülő faggyún kórokozók szaporodhatnak el, gyulladásba jöhet a faggyúmirigy vagy az egész szőrtüsző, ez a pattanás.

vzhlya-1.jpgVízhólyag: Ha nyomás vagy dörzsölés hirtelen és nagyon erőteljesen jelentkezik, akkor nincs idő bőrkeményedések kialakulására. Ilyenkor a hámréteg és az irharéteg között felszaporodó sejt közötti folyadék csökkenti a nyomást. Ez a vízhólyag.

Vérhdaganat2.jpgólyag: A vérhólyag ütés hatására keletkezik, olyan, mint a vízhólyag csak a hámot és az irhát vérrel kitöltött üreget vérrel választja szét. Ütés hatására a bőr erei megsérülnek, és kötőszövetben vérömleny keletkezhet. Ezek kezdetben kék föltok a vérfesték fokozatos bomlását mutatva zöldessé, majd sárgássá válnak végül nyomtalanul felszívódnak.   

szemolcs-virusos.jpgSzemölcs: A szemölcsöt vírusfertőzés okozza. Feltétlenül érdemes eltávolítani, mert ember magának is széterjesztheti és másoknak is, átadhatja. Az öregedés első jelei, közétartozik az úgynevezett futószemölcs, amely ártalmatlan, de zavaró, testszínű bőrkinövés, főleg a mechanikai hatásának állandóan kitett bőrterületeken található meg.

anyajegy3.jpgAnyajegy: Az anyajegyek festékes, esetleg szőrszálat is tartalmazó kiemelkedések Amíg nem váltóznak csak óvni, kell őket a sérülésektől, ám ha növekedni kezdenek, vagy megsérülnek, azonnal forduljunk orvoshoz, mert bőr daganat kiindulási alapjai lehetnek. A bőrből ki nem emelkedő nagyobb festékes foltok az úgynevezett májfoltok. Sokszor terhesség alatt alakul ki. 

imagescaccwy84.jpgGerincoszlop: Tartja az emberi testet, és a gerincoszlop védi a gerincvelőt a külső sérülésektől. A gerincoszlop csigolyákból áll. A csigolyák felépítése jellegzetes. A has felé eső részük a tömör csigolyatest, a hát felé eső részükön találjuk a gerincvelőt, védő csigolyaívet, amelyen tövisnyúlványt és a két harántnyúlványt különböztetjük meg. Összesen 33-35 csigolyánk van: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farok csigolya. A nyakcsigolyák csigolyateste kicsi, és harántnyúlványaik tövében egy-egy kis lyukat láthatunk. Két fejbe futó artéria halad itt. A hátcsigolyákat onnan ismerhetjük fel, hogy csigolyatestükön és harántnyúlványaikon van a bordák ízülési helye.

220px-gray112.pngBordák: Az embernek 12 pár bordája van. Ennek az a feladata, hogy a belső szerveket ilyen, pl. a szív és a tüdő hogy ezeket a szervek, védje a külső sérülésektől. Ezek közül csak a felső hét pár borda valódi borda, mert ezek egyenként ízesülnek a szegycsonthoz. Az ez alatti három pár borda úgynevezett állborda, amely porcosan összekapcsolódik, és együtt nő a szegycsonthoz, míg az utolsó két pár borda egyáltalán nem ér a szegycsonthoz úgynevezett lengőborda.   

untitled.pngAgykoponya: A koponya két részből áll; agykoponyából és a      arckopnyából. Az agykoponya csontja a homlokcsont, a két falcsont, a két halántékcsont, a nyakszircsont és alul az ékcsont. Az arckoponya csontja az orrcsonton, a két könyvcsont, a két járomcsont a két felső állcsont (ebben van a felső fogsor, az állhoz viszont nincs köze )és az álkapocs (ebben ül az alsó fogsor). Az orrüreg belsejében vékony, csontos alapú, felületnövelő lemezek az orrkagylók találhatók, amelyeknek csontos vázát emlősök koponyáin is jól megfigyelhetjük. Az orrüreg felső, belső részét alkotja a rostacsont; oldalsó, belső részét pedig az alsó orrkgyalócsont. Az ekecsont a szájüreget választja el egymástól orrsövény alsó, hátsó részét képezi, a száj padcsont, pedig az orr és a szájüreget választja el egymástól. A fejvázhoz szokták sorolni a patkó alakú nyelvcsontot is, amely egyetlen más csonttal sem ízesül.

Homlokizom: a szemöldököt és a homlokot mozgatja.

 

 

 

 

Vérnyomás fogalma: A szív összehúzódásai, és elernyedései során periodikusan változik az artéria oldalán uralkodó nyomás.

Csont összenövés: Hét pár borda mely egyenként ízesül a mellcsonthoz. A keresztcsonti csigolyák egy egységes csigolyákká forrtak össze. A medence, amely két medencecsontból és a csigolyák összenövéséből keletkezett keresztcsont.

Varratos: Varratos csont összekapcsolódást találunk az ember koponyáján. És varratos összekapcsolódással találkozunk még a halánték csont és a nyakzsír csontnál. És varrattal kapcsolódik még a homlokcsont is.

Porcos: A valódi bordák alatt három pár borda porcosan kapcsolódik, a szegycsonthóz ezeket a bordákat állbordáknak is, nevezzük.

Ízületes: Ízületnek a segítségével kapcsolódik össze a combcsont és a sípcsont és ugyan így kapcsolódik egymáshoz a felkarcsont és a singcsont is. A kézközép csont és a kézujjpercek. És így kapcsolódnak egymáshoz a lábközépcsont és a lábujjpercek.

 

Haploid:  a kromoszómák szokásos számának a fele. Pl. az emberi sperma- és petesejtek haploidok.

 

Diploid: egy sejt vagy szervezet, melynek két teljes kromoszóma szerelvénye van, pl. a legtöbb emberi sejt ilyen (kivéve az ivarsejtek) két szerelvénnyel rendelkeznek- mindkét szülőtől 1-1-gyel.

 

Homozigóta: egy diploid szervezet vagy sejt, amelyben egy génnek két, azonos formája (allélje) van jelen.

 

Heterozigóta: egy diploid szervezet, vagy sejt, amelyben egy génnek két különböző formája (allélje) van jelen.

 

Genotípus: a szervezet génszerelvénye.

 

Fenotípus: egy szervezet minden olyan jellege, amely genetikai teszt nélkül meghatározható. Pl. a látható jellegek, amelyek a genetikai és környezeti hatások kölcsönhatása révén jönnek létre.

Biológiai halál: Az élet megszűnése, a vérkeringés és vele együtt az energia-anyagcsere megszűnése. A halál beálltával a sejtek és a szövetek pusztulásnak indulnak. A halál beálltával megszűnnek a lelki megnyilvánulások.

Klinikai halál: Ebben az esetben pillanatnyilag leáll a szív és a légzés. Ennek egyetlen veszélye van csak, hogy az újra élesztést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, mert hanem akkor az agy maradandó károsodást szenvedhet és akár halálhoz is, vezethet. 

 

Gén: az öröklődés egysége, mely egy DNS szekvenciából áll, és a genom egy adott helyét foglalja el. Legalább három elismert géntípus van: struktúrgének, melyek adott fehérjét kódolnak, szabályozógének, melyek más gének kifejeződését ellenőrzik; és gének, melyek fehérjék helyett szállító és riboszomális RNS-eket termelnek.

 

Allél: a homológ kromoszómákon azonos helyzetben (locuson) előforduló DNS szekvenciának, a géneknek egyik lehetséges változata a sok közül.

 

Genetikai kód: tulajdonképpen egy jelkulcs. Három bázisból álló csoport (kodon), mely egy adott aminosavat kódol.

 

Kromoszóma: a genetikai információt hordozó DNS egység. Az emberek testi sejtjeiben 23 pár kromoszóma van, minden párban az egyik apai, a másik anyai. Az ivarsejtek 23 párosítatlan kromoszómát tartalmaznak. Az eukarióták DNS-éhez fehérjék - hisztonok is kapcsolódnak, a prokarióták DNS-e gyűrű alakú, s nem kapcsolódik hozzá [szerkezeti] fehérje. A retrovírusoknak RNS-ük van DNS helyett.

 

Homológ kromoszóma: hasonlóság a rokoni kapcsolatok révén az utódban. Így pl. egy normál gén és annak mutáns leszármazottja ilyen, vagy pl. két kromoszóma, amelyek ugyanazt a génsorozatot tartalmazzák, de a részletekben, mutáció révén, eltérőek lehetnek.

Bőr tisztántartása: A bőr működése a szervezet számára nélkülözhetetlen, külső, látható felszíne az emberi kapcsolatokban meghatározható. Ezért a tisztasága, szépségének megőrzése nemcsak az egészség védelme miatt fontos.   

 

Kozmetikázása: Az arc, mint bármely testrészgondoskodásnak az alapja a tisztaság. Ennek legegyszerűbb eszköze a víz. Az arcápolás rendszeres reggeli és esti langyős vizes lemosásával kezdődik. Zsírós és normál bőrűeknek az esti arcmosáshoz közömbös hatású babaszappan ajánlott. A száraz és érzékeny arcbőrt szappan helyett még a vizes lemosás előtt friss tejjel vagy kozmetikai arclemosóval átitatott vattával tisztítsuk le. Külön fegyelmet kell fordítani a szem ápolására, hiszen a ragyogó, szép szem nemcsak ékessége, de tükre is személyiségünknek. Fiatal korban a szem leghatékonyabb szépítőszere a megfelelő pihentető alvás, a helyes és a természetes megvilágítás, valamint az erős, vakító fénytől való védelem. Arcunkhoz hasonlóan fontos a nyak gondozása. Napi tisztántartását az arcápolással együtt, azzal megegyező módon kell végezni. Ránctalanságát annál tovább tudjuk megőrizni, minél egészségesebb fej-és a testtartásunk.          

     

Bőrápolás: A bőr egészsége és szépsége csak az összes testrészre kiterjedő bőrápolással biztosítható. Az egészséges bőrápolásnál figyelembe kell venni az évszakok váltakozását, és az egyén bőrtípusát is.

 

Hajápolás: A haj mosást a szennyeződésektől, illetve a zsírosodástól függően kell ismételni. A szennyező anyagok eltávolításához lehetőleg természetes növényi kivonatokat, tartalmazó sampont használjunk. A mosást követően a hajat, jól öblítsük ki, és langyos levegővel szárítsuk. A hajvégek töredezését balzsammal vagy házi készítésű pakolással lehet megelőzni.

 

Populáció: Egy fajhoz tartozó egyedek tényleges szaporodási közege, pl. egy erdő szarvasai.

 

Szövet: Az élőlények többségének sejtjei egyes életműködések hatékonyabb elvégzésére specializálódtak. Ennek megfelelően felépítésük is differenciálódott. Az azonos eredetű, hasonló működés elvégzésére specializálódott, hasonló felépítésű sejtek csoportjait szöveteknek nevezzük.

 

Szerv: különböző alakú de azonos működésű szövetek.

 

Lép elhelyezkedése: A lép a legnagyobb nyirokszerv. A hasüregben a gyomor mögött, baloldalon helyezkedik el. Sötét vörös, nyelv alakú, körülbelül 15 cm hosszú.

 

Szerepe: 120 nap elteltével itt bomlanak le, az elöregedet vörösvérsejtek.

Érelmeszesedés: Az érelmeszesedés az érhártya jellegzetes elváltozásainak összegsége: zsíros agyagok gócszerű felrakódása, kötőszövet burjánzás, majd mészlerakodás jellemzi. Hatására nem sima érbelhártyán a vérlemekék megsérülhetnek, és vérrögök alakulhatnak ki, valamit, az eret szűkítő, merev lerakodás a vérnyomás növekedését okozhatja. Az érelmeszesedés kiváltó okát pontosan nem ismerjük, kialakulásában az öröklött hajlamnak is szerepe van, de egészen biztosan elősegíti a zsíros, koleszterin dús táplakozás, a mozgáshiány, a dohányzás, cukorbetegség.

 

Trombózis: Az érelzáródást trombózisnak nevezzük, ha az eret elzáró vérrög helyben keletkezett, embóliáról, pedig akkor beszélünk, ha a vérrög a keringéssel került az elzáródás helyére. Az a szövet, amelyet az elzáródott érnek kellene ellátnia, kevesebb táplálékot kap. Egy adott szövet általában több vért lát el, de néhány helyen a szívben, az agyban úgynevezett végartériák vannak, amelyek egyedül látnak el egy területet. Ha egy ilyen érben alakul ki elzáródás, ez az ellátott szövet pusztulását, a sejtek elhalását okozza. Az infarktus a szív egyik koszorúerének elzáródása, kiterjedése az ér által ellátott területek nagyágától függ. A vérrög sokszor a vénák billentyű mögötti, tágulata szakszán keletkezik, mert a tágulatban kialakuló trubulens áramlások és lassan folyó vér elősegítik a véralvadék képződését. A vérrögképződés fokozza az értágulat (visszeres láb), az érfal sérülése az érelmeszesedés és a hormonális fogamzásgátlók.

 

Szívritmuszavar: A szívritmuszavar nagyon kellemetlen, halálfélelemmel járó betegség. Egy-egy extraszisztoét , már mindenki tapasztalt, amikor nagyon megijedt vagy hirtelen megörült. A ritmuszavart a bőr alá beültet és a szívbe bevezetett elemes ritmuskeltő berendezéssel, az úgynevezett pacemakerrel (pészméker) lehet kezelni.

  

Ízületes: Ízületnek a segítségével kapcsolódik össze a combcsont és a sípcsont és ugyan így kapcsolódik egymáshoz a felkarcsont és a singcsont is. A kézközép csont és a kézujjpercek. És így kapcsolódnak egymáshoz a lábközépcsont és a lábujjpercek.

 

 

 

Körkörös szemizom: a szemhéjat zárja.

 

Körkörös szájizom: „csücsörítés”

 

Bicepsz: hajlítja a könyököt 

 

Külső ferde hasizom: csavarja és hajlítja a törzset

 

Négyfejű combizom: kiegyenesíti a térdet 

 

Szabóizom: a leghosszabb izom hajlítja a térdet, forgatja a combot és a lábszárat.

 

Elülső sípcsontizom: hajlítja a bokát, befelé forgatja talpat.

 

Tarkóizom: forgatja a nyakat, hátrahúzza a fejet.

 

Deltaizom: távolítja a kart a testtől; járás közben lóbálja a kart.

 

Tricepsz: nyújtja a könyököt

 

Széles hasizom: hátrahúzza a kart, mozgatja a vállat

 

Kétfejű combizom: hajlítja a térdet

 

Lábikraizom: emeli a sarkat, amikor lábujjhegyen jársz.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen, Fő u 45

(Horváth Lajos, 2009.12.15 12:01)

Faxa oldal