Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlősök

2008.02.15

Emlősök

Kültakaró: Az emlősök bőre többrétegű, elszarusodó laphám. A hőszigetelésről a szőrök gondoskodnak. A szőrök lehetnek vékonyabb, göndörödő piheszőrök és vastagabb szárú fedőszőrök. A szőrszálak úgy hajlanak, hogy a vizet az állatról levezessék. A vastag szőrtakaró ütés, harapás ellen is véd. A tapintószőrök töve körül sok idegvégződés van. A szőrzet felborzolható, így vastagabb lesz a bezárt légréteg, tehát jobb a hőszigetelés, illetve az állat nagyobbnak, félelmetesebbnek látszik. A szőr színe és mintázata a rejtőzködést segíti. A szőrzetnek az udvarlásban is lehet jelentősége. Általában színben és vastagságban más és más az állat téli és nyári bundája. A szőrváltás időszaka a vedlés. Az emlősök bőre mirigyekben rendkívül gazdag. A legtöbb emlős rendelkezik olyan verejtékmiriggyel, amelynek váladéka párolgással hűti a szervezetet. A verejtékmirigy másik típusa területjelzésben és a szaporodásban szerepet, játszó jelzőanyagokat termel. A szőrök puhán tartására és a szőrzet vízhatlanságának fokozására a szőrtüszőbe nyíló faggyúmirigy szolgálnak. A bőr alsó részében elhelyezkedő zsírréteg fontos lehet a hőszigetelésben (fóka), és egyben tápanyag raktár is.

Mozgás: Az emlősökre a járólábak jellemzők, amelyek alulról tartják a test súlyát. Természetesen a lábak az életmódnak megfelelően módosulnak (denevér, delfin, mókus).

Táplálkozás: Az emlősök fogazata jól mutatja az állat táplálékának minőségét, ugyanakkor fontos rendszertani bélyeg is. A rovarevők fogai hegyesek, kúposak; a ragadozók zápfogai tarajosak; a növényevőké redősek; a mindenevőké gumósak. A nyelv jól fejlett, mozgékony. A szájüreg után a nyelőcső, majd a gyomor következik. A gyomor a kérődzők esetében többrétegű. A bélcsatorna a végbélben végződik. Mindegyik emlősnek vannak emésztőmirigyei; nyálmirigy, hasnyálmirigy és mája.                   

Légzés: A légzési gázok cseréjét a bordaközi izmok, és a rekeszizom mozgása segíti. Az emlősök hangadó szerve a légcső felső részén elhelyezkedő gége. A tüdőben a léghólyagocskákat találunk. A vízi emlősök is a légköri levegővel lélegeznek, az emlősöknek kopoltyúja nincs.

Keringés: Az emlősök vérkeringési szervrendszere a madarakéhoz nagyon hasonló, de nem a madarakéból, hanem a hüllőkéből fejlődött a madarakkal párhuzamosan. Az emlősök vörösvérsejtjei éretten magvatlanok ezért ezeket vörösvérsejteknek nevezni.

Kiválasztás: Az emlősök kiválasztó szerve a hüllőkéhez és a madarakéhoz hasonlóan az utóvese. A hím állatokban a húgy és ivar utak közösen nyílnak a húgycsőbe, a nőstény emlősöknek külön húgy csöve és hüvelye van.

Szaporodás: Az emlősök váltivarúság és gyakran ivari kétalakúságot is látunk. A méhlepényes emlősök belső megtermékenyítés után létrejött embriója a méhben fejlődik. A megtermékenyített petesejtből nem kizárólag az embrió alakul ki, hanem egy része magzatburok lesz, amely az anya méhnyálkahártyájával egy közös szervezet hoz létre a méhlepényt. Az emlősök méhe általában kétszarvú, a belek két oldalán helyezkedik el, és a páratlan hüvelybe nyílik.

Hormonrendszer: Az emlősök hormonrendszere a belső környezet állandóságát; a növekedést, fejlődést és szaporodást szabályozza; valamint a viselkedés egyes elemeit befolyásolja.

Érzékszervek: Az emlősöknek jó a hallásuk, és fül kagylólyuk is van; kitűnő a látásuk és a tapintásuk, valamint a gerincesek közül nekik a legfejlettebb a szaglásuk.

Idegrendszer: A csőidegrendszer az emlősöknél mutatja a legfejlettebb formáját. Az agykéreg a fejlettebbeknél barázdált, az agyvelő a testtömeghez, illetve a gerincvelőhöz képest nagy, az idegrendszer erősen központosult. Az állatok finom, jól koordinált mozgásokra képesek. Az emlősök viszonylag kevésé öröklött magatartási programmal születnek, viselkedésük nagy részét tanulják. Az emlősök tanulékonyabbak, mint a madarak. 

 

                         tigris

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ez neked szól

(Éva, 2013.10.26 09:28)

nagyon érdekesen fogalmaz kedves uram es valóban igy van ahogy azt ön leirta ebbbe a pár mondatba és csak köszönetet szerettem volna mondani önnek ,hogy igazán jó munkát végzett.
Üdvözlettel Éva!!


ronaszeki.sari@cirtomail.hu

(sari, 2011.02.22 20:39)

nagyon nagyon jó

levaiszilvia1995@freemail.hu

(Lévai Szilvia, 2010.12.13 14:42)

Ez egy nagyon jó anyag az emlősökről!:)

Szaporodás

(Bambínó, 2010.04.14 18:14)

van nem vált ivarú emlős vagy gerinces és ha igen mi az kérek ráválaszt

érzék szervek

(Sára, 2010.03.01 08:52)

Jó de nem tagyon lehet belőle tanulni.

palics

(Noémi, 2009.06.11 18:44)

Nekem viszont tökéletes! Most készülök a biosz beszámolómra, és pont a szervrendszerekről kellene valami rövid és velős. Azt hiszem ez jó lesz!

hozzászólásom

(szöszike, 2009.05.18 17:25)

szentem meg pont elég tudományos... ezért nem jó nekem se..

berecznikike@citromail.hu

(nikyta, 2009.02.21 10:58)

na nehhhh most készülök a bioszt felvómra és nincs sehol egy értelmes fogalomtár
azt hittem itt talán van ................................--------> de tévedtem!!!!
szal.......na bye

tamisasuke@yahoo.com

(timi, 2008.11.12 09:37)

nem valami tudomanyos szoveg! egyes kijelentesek, eleg hulyen vannak megfogalmazva!

tonika

(tonika, 2008.06.01 18:29)

tonika