Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Számok a bibliában 2. rész

2019.07.21

 

 

Számok a bibliában 2. rész

Bizonyára te is sokat olvasod a bibliát. Az olvasás közben azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy elsuhanjunk a lényeg fölött. Ez a kis bejegyzés ebben próbál neked segíteni.

Ez a videó a hármas számról szól. Ha jártál hittan órára, akkor biztosan ismerős számodra a Szentháromság kifejezés. Ez a hittünk alapja. Egy Istenben három személy van az Atya, a Fiú, és a Szentlélek. Ha keresztet vetsz, akkor a szentháromság jelét rajzolod magadra és ezzel a cselekedeteddel már meg is vallottad azt, hogy te keresztény ember vagy. Sajna mára-már eltűnőben van az a szokás, hogy ha egy ember elmenet a kereszt előtt, akkor a keresztet vetett. Na de nemcsak a hittan órákon találkozhattál a hármas számmal, hanem a matematika órákon pontosabban a síkidomok témakörnél. Szerinted melyik síkidomra gondolok? Úgy van a háromszög. Ez az egyetlen olyan síkidom, aminek minden oldala egyenlő. Ezért is szoktuk egyenlő szárú háromszögnek is nevezni. Katolikus templomokban biztosan találkoztál már olyan ábrával (freskóval) ami egy háromszöget ábrázol, és a belsejében van egy szem. Ennek a szimbólumnak az a jelentése, hogy Isten mindent lát.

A bibliát olvasva biztos feltűnt neked az, hogy a szentírás teles teli van számokkal. Mindegyik szám jelentőséggel bír. Ezekhez a számokhoz történések, tanítások tartoznak. Maradjunk csak a hármas számnál.

Vedd a kezedbe a Bibliát és nyisd ki a Teremtés könyvénél. Ennél a könyvnél mindjárt két helyen is találkozhatsz a hármas számmal. Az első hely az a pátriárkák korszaka. Itt olvashatsz Ábrahám, Izsák, és Jákob történetéről. Az ószövetség közepe tájékán a Királyok könyvében szintén találkozhatsz a hármas számmal. Izrael népének három nagy királya volt Saul, Dávid, Salamon. E három közül kettő biztosan ismerős. Dávid király azzal vált híressé, hogy legyőzte Góliátot. Ezt azonban csak az istenbe vetett hitte segítségével tudta megtenni. Salamon király a bölcsességéről volt híres. Számos filmrendező ihletet már meg az ő története.

 

Hamarosan bővül